Panoráma lift pályázat, Eger

Neveztünk egy pályázatra.
"Az egri vár új, attraktív emelő-berendezéssel történő megközelítése" című országos nyílt, titkos építészeti tervpályázatára.

Mi lehet egy "attraktív emelő berendezés" ? Legyen mondjuk panoráma lift, mint a világ sok részén, szikla vagy várfal mellett felfutó, különleges látványt adó, kívülre ráillesztett szerkezet, amelyből az emelkedés során pillanatonként változó perspektívából szemlélhetjük a környező települést vagy tájat. Így értelmeztük mi. Kiegészítettük a programot, élettel töltve meg egy értékes belvárosi, de parkolónak használt, murvával felszórt terecskét. Mászófalat képzeltünk oda, ahol amúgy is szoktak mászóversenyt rendezni, meg gördeszkapályát, hogy a fiatalok is szeressenek ide jönni. A mászófalon a várba is fel lehet mászni, új értelmezést adva a vár megközelítésének.
Valahogy így:


A panorámaliftünkkel akadálymentesen megközelíthetővé vált az felújított Dobó utca 30-ban létesített turisztikai központ első emelete, ahol szálláshelyeket lehet kialakítani. Továbbá a vársétány is, amely jelenleg megközelíthetetlen akadálymentesen.



A bíráló bizottság viszont kizárólag az olyan pályaműveket értékelte, ahol a liftet a földbe rejtették. Hatalmas előnye ezeknek a pályaműveknek, hogy nem vállalnak fel semmilyen konfliktust a meglévő műemlékekkel. Panorámaliftnek viszont nehéz nevezni a nyertes megoldásokat, bár attraktív kétségtelenül tud lenni egy ilyen is. Ásás közben pedig számolatlan régészeti jellegű akadályba ütközhetnek - de ezt nyilván mérlegelték, amikor eredményt hirdettek.




Megjegyzések